Proslov Michala Kupce na vernisáži Barvy

Dobrý večer,
 
je mi nesmírnou ctí, ale především potěšením, že mohu pronést několik slov na vernisáži mého kamaráda, Pepy Kašpara. Úvodem mi dovolte se obhájit, pokud se ptáte, proč právě já. Pravda je taková, že si Pepa nemohl zvolit povolanějšího, neboť co se týká malířství, vyrostl jsem sice v panelákovém bytě na Písečáku, ten byl ale plný Stehlíka, a přes chodbu v protějších dveřích tvořil pan Třeštík. Tedy, jak patrno, vyrostl jsem obklopen giganty milevského výtvarného umění, což mi propůjčuje jistou autoritu.
 
Pepu Kašpara znám řadu let a tak vím, že mezi jeho mnohé charakterové klady patří, že je člověk vpravdě činorodý. Je úspěšným muzikantem, skladatelem, básníkem, manažerem, pedagogem, politikem a dnes se nám představuje jako malíř. Toto rozkročení a houževnatost  se projevuje i v jeho obrazech, jak se můžete sami přesvědčit. Pepa je mistrem kombinací, bere si to nejlepší napříč žánry a i barvami, které ostatně daly celé výstavě název. Když se řekne „barvy“, část z nás si může představit duhu, ale věřte mi, co dnes uvidíte, není žádná poklidná procházka mezi odstíny.
 
Chtěl bych zejména zdůraznit Pepův kreativní přístup k malířskému vyjádření, kdy z jeho obrazů cítíme ostrý kontrapunkt k současnému fenoménu algoritmicky přesných a sterilních děl, který přináší atavistické napětí a ústí v Pepovu autorskou originální techniku ledabylého vrstvení a náhodných tahů upadlého štětce. Obdivuji se jeho schopnosti transformovat vnější objekty skrze vnitřní já a prostřednictvím nátěrové hmoty tak zcela zakrýt podklad.
 
Když jsem se Pepy ptal, proč právě barvy, odpověděl mi: „Barvy jsou život, jsou vesmír, jsou emoce, a taky mi zbyly nějaké akrylové barvy z minulého roku.“ Takže před námi je výsledek a musím se přiznat, že jsem z něj nekriticky nadšen. Dovolím si tvrdit, že Pepovy obrazy v sobě mají určitou melodii, kdy každá barva představuje tón – nechme je tedy rozehrát.
 
Na závěr bych rád poděkoval všem, kteří se podíleli na přípravě této výstavy, a samozřejmě vám, kteří jste si přišli užít. A nezapomeňte. Tam, kde laická i odborná veřejnost vyzdvihuje jména jako Špaňhel, Pasta Oner a Kaláb, my milevští patrioti hrdě kontrujeme Kašpar!
 
Přeji vám krásný večer plný barev, umění a inspirace.

Michal Kupec